Front


Rallylydnad kanske kan se enkelt ut i mångas ögon. Men provar man så inser man att det kan vara rätt komplicerat. Dels ska man hålla reda på en förskräcklig massa regler om hur fötterna (på mej själv!!) ska vara, om de ska stå stilla eller om de ska vara i rörelse hela tiden. Båda varianterna är mycket viktiga för att undvika poängavdrag i möjligaste mån.

Sen ska man hålla reda på vad de olika momenten går ut på, vad pilarna och tecknen betyder och vad hunden ska utföra just där och då.

Och, icke minst, få hunden ifråga att förstå vad det är man vill och menar. Just detta sista har jag lite problem med just nu. Tosca förstår inte riktigt vad det är jag vill när jag viftar med handen och inte kan bestämma mej om det ska heta "framför" eller "front". Bara en sån sak... jag borde väl för 17 gubbar ha ett och samma kommando?! Det är inte lätt att vara hund...

Nåja. Det hela går alltså ut på att hunden från sittande vid vänster sida ska förflytta sej framför sin förare och där antingen ställa eller sätta sej, beroende på klass. Simpelt, kan tyckas, men vi har trasslat lite med det ändå. Tills jag häromdagen fick för mej att man kanske kunde använda sej av pallen för att få in själva rörelsen.

Provade igår efter jobbet och det såg ut såhär efter bara något enstaka försök. Pallen är ju rysligt kul, tycker Tosca!

Kommentarer

 1. Så duktig hon är! Och du. Ni. Rallylydnad skulle inte fungera här, mer än som övning på de enstaka momenten. Jag vill bara slåss när nån säger att jag måste utföra saker i en viss ordning. Kalle har jag inte frågat! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror vi är rätt lika ibland. Precis sådär känner jag med noseworket just nu. Nån har sagt att vi "måste" göra ett doftprov, vi får till och med göra det gratis för att vi varit sånt där projektekipage. Men se det funkade inte alls med mej... plötsligt skulle det bli Allvar av det hela, nån skulle titta och bedöma och vi skulle kunna misslyckas!!! Nix. För närvarande gör vi inget nosework alls. Jag fixar inte det för jag fick nån sorts knäpp prestationsångest.

   Och nej. Vi ska inte göra nåt doftprov nästa helg. Inte ens för att det är gratis. Vi ska inte nosa alls förrän jag hittar tillbaka till leklusten hos mej själv. Går inte, bara. Visst är det lite konstigt? Men det är väl så du menar att du vill slåss...

   Radera
 2. Nej Cornelia, Rallylydnad ser INTE lätt ut! Det ser jättesvårt ut...

  Men lilla kakan ser - som alltid - förtjusande ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast jättesvårt är det ju inte. Bara en del att hålla reda på... finns det i Frankrike??

   Hon är ju genomsöt, det går aldrig att komma ifrån *S*

   Radera
 3. Jag v et faktiskt inte... har funderat på att kolla upp det. Frågan är vad rallylydnad i så fall heter på franska? Får kolla med Flisa, hon börjar bli tvåspråkig ;-)

  SvaraRadera
 4. Hallå, nu är det vi igen... Google & Flisa är överens om att Rallylydnad utövas i Frankrike ;-) RALLY O, heter det (O står för obédience=lydnad) Framtidsprojekt? Vet inte om det finns i våra trakter, ska kolla på valpkursen på lördag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hann inte svara på din förra kommentar, men hade tänkt skriva att det heter precis så på engelska, Rally O. Men du hittade ju ändå. Det är faktiskt kul. Och funkar för alla hundar, stora som små. Snarare att det kan vara lite bättre med plats kring skyltarna och slalom och sånt om man har en liten hund. Tycker absolut att ni ska prova på så småningom!

   Radera

Skicka en kommentar