Skööööna söndag

En alldeles helt ledig söndag på hemmaplan. Så skönt det är att inte ha några som helst tider att passa eller något nödvändigt alls att göra (jo, ett enda kort på beställning har jag, som måste bli klart idag, men det är ju ett rent nöje).

Jag bakar pitabröd...

... värmer gårdagens pulled pork och hackar lite färska grönsaker, snor ihop en guacamole... och stoppar alla godsakerna i bröden. Blir hur gott som helst!

Går ner mot Klampen. På vägen dit har nattens storm (som kanske inte var nån storm, men det blåste iallafall väldigt mycket) samlat ihop ett par enorma lövhögar. Synd att jag inte är sisådär tio år... så hade jag gladeligen hoppat omkring bland de här härliga löven. Nu känner jag mej helt enkelt lite för gammal och tråkigt vuxen.

Det var ett tag sedan ni fick beskåda Den Vackraste. Men här är hon. Lika fin som alltid och med en päls som växer som ogräs *S*

Och det här då??? Växer tydligen också som ogräs. Det finns mängder av dessa vita svampar alldeles invid vägen. Gissar att Hillevi vet exakt vad det är för ena höstsvampar.

När jag kommer hem efter prommisen är degen färdigjäst och det blir fyra rejäla rågsiktskakor med hål i mitten. "Hålen" ligger där nere till vänster och får mej att tänka på min barndoms sagoläsande pappa. En av favoriterna från biblioteket var Bagar Bengtsson, som börjar som så:

Bagar Bengtsson här i stan
han har byggt sig en krokan.

Och fortsätter sedan genom bagarens fantastiska liv, ända tills han på slutet är död, för att han bränt sig på ett bröd(!).

Hans fru Bullertina Bergis får i lön fyrtioåtta vallmofrön och till julen hålet i en skräddarkaka. Och DÄR fick ni associationen till mina hål i dagens bröd.

En helt underbar saga, som alla barn borde få höra lika många miljoner gånger som jag har gjort. Språk på högsta nivå. Undrar om alla människor har en sån här riktig favoritsaga, som man bär med sej genom livet?

Det blir mörkt tidigt, men Sture lånar min fenomenala lampa och ger sig iväg ut med Ida.

Gåstavarna han fick av mej i julklapp häromåret är ett bra stöd när man ska ut i skogen i mörkret.

Kommentarer

  1. Nybakat på en söndag...så härligt det låter.

    SvaraRadera
  2. Vilka fina bröd - både pitabröden, rågsiktskakorna och hålen! Jag misslyckades rejält med mina bröd idag men så kan det bli ibland.

    Oj, vad pälsen växer på Ida! Snart kan man nästan tro att hon är en briard! ;)

    Nä… jag har också såna där svampar i trädgården och vet inte vad det är.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hålen ska vi strax äta upp... och lite av det andra brödet också.

      Och jo... det var faktiskt en som stannade och frågade om vägen för ganska längesen, som genast såg att det var en briard jag hade i snöret. Fast de hade haft en själv, så det kanske inte räknas?? *S*

      Om inte ens du vet vad det är för svamp, då behöver ingen veta vad det är. Jag tänker inte äta den, men blev så förvånad att den växer nu.

      Radera
  3. Brödet ser gott ut, även om jag aldrig har smakat det:)
    Jag undrar om du kan länka till min blogg, så länkar jag till din?

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Länkade till dej gjorde jag redan igår... *ler*

      Radera
    2. Ok, då länkar jag till dig;)

      Radera
  4. "om man äter svamp ska man spara en så man vet vad man dog av" haha, så skrev Nils Suber, en svampexpert för länge sedan. Tror din bild visar vit tuvskivling och de jag har i trädgården, som blir gigantiska heter jättetrattskivling.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju just det där som är kruxet... jag har ingen större lust att dö av svampförgiftning, faktiskt. Så de får stå där de står ändå.

      Men tusen tack för upplysningen! (och tipset om att spara en...)

      Radera
  5. Hej Cornelia!
    Ditt bröd såg mumma ut:)) Även din pulled pork:)) Ja tänk när man var liten och rullade runt i löven, det var tider det;)) Nu är det väl bara att vänta tills man får barnbarn, hihi!!
    Och denna söta lilla Ida, vilka rådjursögon hon har:))

    Må så gott
    Kramizar Marie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Brödet blev gott, fast jag tycker att allt nybakat bröd är gott...

      Ida är den vackraste, så klart. Och lövhögen har idag fått ett ordentligt regn på sej, så den är inte alls lika inbjudande längre.

      Ha det fint!

      Radera
  6. Jag önskar att alla hade en sån saga att bära med sig! Har aldrig hört talas om den men den låter fantasifull och trevlig! Goda ser bröden också ut!!

    Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lennart Hellsing... och du, Lena... du MÅSTE läsa den! Den är på rim och leker med språket på ett fantastiskt sätt!

      Radera
  7. Är det Hellsing? Klart jag ska läsa den. Älskar rimsagor! Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, lyckliga, lyckliga du! Du har en läsupplevelse kvar att glädja dej åt!

      Radera

Skicka en kommentar