Mammografi och bullrecept

Märkligt ljus på den gråmulna himlen idag. Solen försöker klämma sej igenom molnen, men lyckas inte riktigt bra. Ida och jag traskar iväg mot Kvissle...

... för där står just nu Mammografi-vagnen. Sture kommer såklart och hämtar upp oss längs vägen, så Ida har nånstans att vara medan jag är härinne.

Så här är det i vårt landsting. Alla kvinnor i åldrarna 40 - 74 år blir erbjudna mammografi vartannat år. Det sitter en 74-årig parant dam i väntrummet och talar om att det är sista gången hon är där. Undrar hur man tänker då? Alltså, från landstingets sida? Är risken för bröstcancer mindre för äldre? Eller spelar det ingen roll om de blir sjuka, kanske? Kan det vara så cyniskt??

150 pengar kostar det och man betalar i en automat. Helst med jämna pengar, för automaten ger ingen växel tillbaka. Väl inne hos de två sköterskorna får man en stämpel på den här biljetten/kvittot så att man inte ska kunna sälja den till nån utanför sedan... kära nån, är det så det går till annars?!

Väl hemma igen blir det ett par semlor, för idag är det ju Fettisdagen på riktigt. Kladdig grädde och locken lite på sniskan... men vad gör det? De smakar utmärkt ändå.

Här kommer receptet på bullarna:

75 g smör
2½ dl mjölk
25 g jäst
3/4 dl socker
1 krm salt
1 ägg
½ msk kardemumma, mald
1 ½ tsk bakpulver
7-8 dl vetemjöl

1.Smält smöret. Häll i mjölken och värm till 37 grader. Finfördela jästen i en bunke och lös upp den med degspadet.
2.Tillsätt socker, salt, ägg, kardemumma, bakpulver och mjöl, lite i taget. Arbeta ihop allt till en smidig deg och låt den jäsa under bakduk i 40 min.
3.Ta upp degen på ett mjölat bakbord och forma 30-40 runda bullar (ca 45 g deg/bulle). Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
4. Pensla bullarna med ägg och grädda dem mitt i ugnen i 8-10 min.
5. Låt bullarna kallna under bakduk.

Det här blir alltså ett gäng ganska små bullar, men man kan ju gärna äta två istället! *S* Eller göra dem större.

Kommentarer

 1. Vilket konstigt ställe och säkert fanns det inte ens lakrits där…

  Åh, så fint att du la upp receptet. Jag gjorde som jag brukar numera, tog ett foto och la i min receptbank - tänka sig, då har jag dina alldeles härliga semlor på bild där för alltid!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den där Mammografin är mobil, inrymd i en bautastor barack på hjul. Så kör de runt den i hela landstinget. Du vet "om inte Mohammed kommer till berget..." eller vem det nu var som skulle till nåt berg? Ja, iaf så kommer berget till honom. Här kommer Mammo-vagnen till folket. Japp.

   Men nix, ingen lakrits. Bara en betalautomat och några veckotidningar i väntrummet, som är inrymt i den ena änden av kärran. I mitten gör de undersökningarna och på den andra gaveln är personalrummet beläget(!). De måste väl ha en toa också, men fråga mej inte hur det funkar.

   Tekniken utvecklas och vi med den. Förr i tiden (som inte är sååå långt tillbaka, ändå) präntade man ner sina recept med penna på papper. Så icke nuförtiden.

   Radera
 2. Man kanske inte hinner utveckla en farlig cancer innan man ändå är färdig med jordelivet efter 74... krasst räknat!! Sån mammovagn hade man i Gävle förr också... utanför Gävle sjukhus... det var lite märkligt... tyckte jag då och klev snällt in och misshandlades så jag nästan svimmade! Lika varje gång... så det blir skönt när jag blir 74!!
  Härliga semlor!

  Kram och kli!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stackars dej! Jag tycker inte att det är nån fara alls. De klämmer lite, men det är snabbt övergående.

   Att ha den där vagnen parkerad utanför sjukhuset verkar ju jättekonstigt, då kan man väl lika gärna ha en lokal inomhus, eller??

   Ha det bäst!

   Radera
 3. Härlig bild den första , tur den finns den där mammografin, men det känns som om brösten skulle hamna nere vid knäna innan man är klar :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk, så olika det är, hur man upplever saker. Jag tycker inte alls att det är nån fara att mammografera sej och andra tycker att det är både smärtsamt och obehagligt.

   Inom ett år ska utrustningen här bytas mot en digital variant, men jag vet inte om det innebär någon skillnad i själva klämmandet, eller om det bara är bildtekniken som blir annorlunda.

   Efter nästa besök (om två år) vet jag... *S*

   Radera
 4. Annika i Lindby13 februari 2013 17:13

  Upplever inte heller att det är speciellt obehagligt. Men det förklarar ju varför kvinnor har hängbröst :-) Föredrar dock fastlagsbullarna (skånska)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt har du i allt du skriver. Hängande, platta eller allmänt deformerade. Är de inte det innan man fyller 40 så blir de ju av denna behandling! *S*
   Och fastlagsbullar heter det. Egentligen.

   Radera

Skicka en kommentar