Kyla

Jag går av mitt dygnspass kl 10 och då drar vi genast iväg mot Mellansjö, för nu är det kallt igen. Lunchar på Bykrogen i Fränsta, som bytt ägare nu igen och numera inte heter varken Bykrogen, Nya Bykrogen eller (som den hette på slutet) faktiskt Gamla Bykrogen. De nya ägarna döper om sin restaurang till Fors... eeeh... nåt... gården. Har svårt att tro att stället någonsin kommer att kallas något annat än just Bykrogen, i "folkmun" iallafall.

Men på bilden är det inte precis nån krog, utan det är Ramsjö kyrka. När vi kört igång gasolkaminen, konvektorelementen och dragit på en ordentlig brasa i pannan, så lämnar vi vårt kalla hus och tar en tur med varma bilen istället, medan huset får några grader plus på termometern.

Och på tal om kyrkor, så har jag sedan barnsben haft ett intresse för sådana. Vår granne var kyrkvärd och jag tyckte det var väldigt roligt att få följa med honom och tända ljus, trycka på knappen så kyrkklockorna gick igång osv osv... inte för att jag var speciellt religiös (och numera har jag faktiskt lämnat statskyrkan, konfirmerad är jag inte heller och att döpa barn tycker jag är trams, om man nu inte är troende, alltså. Då har jag all respekt för det) utan för att det var spännande och intressant på nåt vis. 

Av min mormor fick vi gamla veckotidningar, drösvis, och i Året Runt fanns på den tiden (kanske fortfarande?) samlarbilder av Sveriges kyrkor. Jag minns att jag klippte ut dem, men vad jag gjorde med dem sedan är mer diffust.

Så... här får ni alltså en bild av träkyrkan i Ramsjö. Något mer vet jag inte att berätta om denna byggnad och den finns alltså inte här för att jag är djupt troende eller så. Ifall någon nu inbillade sej det.

Solen skiner från en klarblå himmel, men har lite svårt att nå ner till marken överallt. Men här, vid Hedsjön, är det faktiskt sol ända ner. Vackert är det, men väldigt kallt. -23 är inte speciellt skönt.


 Här blir det pimpeltävling framöver våren men just nu är det lugnt, folktomt och väldigt fridfullt här.

Kommentarer

  1. Hade ju varit roligt att få veta när kyrkan byggdes,hur många klockor den har och hur hög den är och så *ler lite*
    Härligt vintriga bilder har du tagit!! Kylan kan ge sig av nu och ta snön med sigtycker jag!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vill du att jag googlar, eller kan du göra det själv?! *fniss*

      Kylan kan dra till sydpolen, tycker jag. Där ska det vara kallt. Här kan det väl försöka vara lite mer lagom??

      Kram!

      Radera
    2. Fnissa på du... kyrkor är ju viktiga byggnader... för en del! Jag googlar väl själv då! :D

      Radera
    3. Visst är kyrkor viktiga för vissa. Det borde jag inte skratta åt. ;)

      Radera
  2. Åååååh, så vackra vinterbilder!

    Gillar också kyrkor - där jag växte upp i Mälardalen ingick tio medeltidskyrkor (sådär 1100-tal) i pastoratet. Små stenkyrkor och flera med väldigt fina takmålningar av Albert Målare.

    Glad att jag hade några grader varmare under gårdagskvällens äventyr.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var alldeles säkert kallt nog för din del igår. Usch å fy.

      Radera
  3. Vitt och rysligt vackert! Men också lika rysligt kallt! Börjar ledsna på det här vädret.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ändå är det ju betydligt mera behagligt här hemmavid.

      Radera

Skicka en kommentar