Min fantastiska hund!

Idag var vi, Tosca och jag, hembjuden till Ann för att träna lite nosework. Och inte nog med det, för hon hade ställt upp en rallybana på gräsmattan också. Vi började med den och det gick inte så värst vidare bra, men men... SEN!!!! gick det desto bättre!

Här ovan började vi nosa. Ja, det vill säga... Tosca nosade, såklart. Jag höll bara i snöret. Området började vid blommorna och så sökte vi längs väggen. Först irrade hon omkring lite och ville kolla av alltihop. Det är okej. Ny miljö, katt och hundar i huset, ett dagis som granne bakom huset (ljudliga barn!) osv... Men när hon gått ett varv förbi, så vände vi bara tillbaka och då gick hon igång. Duktiga, duktiga lilla Tosca! Först tog hon den mitt på väggen. Och sen bara fortsatte hon in i hörnet och visade tydligt att "här är den".

Så fortsatte vi hit bort och började söket till vänster i bild. Hon startade näsan direkt och gick rakt på första doften vid draget. Tydlig markering. Nosade sej vidare längs släpvagnen, kollade hjulet och gick sedan runt hörnet på ett sätt som nästan gjorde mej tårögd. Såååå bra! Nosen mot vagnen och bara följde med hörnet runt, helt perfekt.

Och sen hittade hon den andra doften. Fick fortsätta sitt sök på "baksidan", vilket hon gjorde och sen markerade hon på draget en gång till, för på baksidan var det tomt. Superbra jobbat!

Så gick vi in. Och nerför en trappa till Anns spännande källare. Här till vänster i påsen fanns en doft. Den ville Tosca ta på en gång, men jag tyckte inte att vi hade börjat söka... så jag hejdade henne. Dumma mej. Sen tyckte hon att hon liksom hade varit där och nosade och nosade och nosade... men gick inte tillbaka till påsen nåt mer. Men vid dörren markerade hon jättefint och sen lyckades jag få henne att visa på påsen också genom att "tjata" lite fram och tillbaka framför den.

Ett hörn av ett ganska stort rum. Här tyckte Tosca att miljön var lite otäck och tog sej ett eller annat varv runt innan hon riktigt kom igång med söket. Hittade den här doften och markerade fint.

Sen var vi runt lite igen och så in i det här mörka hörnet. Här hörde man en tydlig skillnad i själva nosandet. När hon får doften i näsan blir "sniffandet" så mycket mer intensivt och det är så tydligt att hon har något där.

Och här var vi egentligen klara med nosarbetet och jag var så jättejättenöjd med min fantastiskt duktiga hund! Men...

.. så gick vi ut i en liten hall och där ville Tosca in i den här lilla garderoben. Och jodå, det fanns en "misslyckad" doft där. En möbeltass som saknade klister och som Ann inte fått att fästa ordentligt någonstans, så hon släppte helt sonika ner den här i stöveln. Jag hade inte bett Tosca att leta här, men hon gjorde det spontant och fick såklart massor med beröm när hon stoppade ner näsan i stöveln och talade om att "här luktar det".

Hon är bra duktig, den här lilla Kakan!

Och på tal om kaka, så hade Ann bakat äppelkaka, som hon bjöd på med vaniljvisp. Inte äter jag sånt... men jodå, det slank ner en liten bit ändå *ler*

På eftermiddagen, efter regnet, blev det en tur ut i skogen. Bara mobilen med här också och bilderna blir därefter.

Gnaga lite...

... och lerbada fötterna, såklart.

På väg upp ur diket. Sen orkade jag inte fota nåt mer med telefonen, det blir ju ändå inte särskilt bra.

Kvällens rallylydnadskurs blev inställd på grund av åska, som jag inte hört nåt av överhuvudtaget. Synd, vi hade behövt träna lite.

Kommentarer

 1. Så långt hon har kommit, lilla Kakan, jättejätteduktig. Många ställen med doft. Så duktigt för jag tänker mig stt näsan "blir full" men tydligen inte. Ska prova två ställen i allafall tror jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast varje ny bild här ovan är ju ett nytt område och ett nytt sök. Hon jobbar inte oavbrutet hela tiden utan ganska korta stunder i taget. Men ja, hon är verkligen duktig. Alldeles särskilt väldigt supernöjd är jag med söket på släpvagnen idag, hon gick runt hörnet på ett helt suveränt sätt. Såååå snyggt och effektivt.

   Roligt är det!

   Radera
 2. Jahaaaa! Tack för det tipset! Jag trodde att det var flera ställen längs en bana. Och det går tydligen bra med uppehåll mellan, trodde att hunden skulle vädra in de andra dofterna under tiden. Intressant. Och SPÄNNANDE! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan man ju också säga att det är. Men en eller ett par minuters paus mellan varje område/rum, då vi pratar lite om hur det gick och Tosca stänger av näsan. Eller... om hon nu inte gör det, vad vet man? Hon var ju genast igång på stöveln där på slutet, fastän jag hade tagit av henne selen och sagt att det var slut.

   Radera
 3. Så himla spännande! Ni är verkligen duktiga, tack för att du/ni bjuder på träningen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker ju själv att det är roligt att läsa om folks hundträning. Och så är det riktigt bra att ha kvar för min egen del, så kan jag läsa och begrunda och faktiskt komma fram till att det har gått framåt! Mycket trevligt.

   Radera

Skicka en kommentar