Där satt den - RLDN!

Tidig morgon idag. Mörkt, men Tosca äter frukost och hänger med ut på prommis hemma innan vi lastar in oss i bilen och far iväg till...

... Matfors Brukshundklubb. Tur att de har belysning på plan, annars hade det varit svårt att se skyltarna på rallylydnadsbanorna! *S*

Man ska inte ha smuts på objektivet när man ska fota såna här viktiga tilldragelser... men det hade jag. Den här rosetten är ett bevis på att Tosca nu heter RLDN Goblinwalley Queen of Hearts. RLDN=Rallylydnad Nybörjare. Tre resultat över 70 av 100 möjliga poäng är vad som krävs för detta. Inte såååå särskilt märkvärdigt, men kul ändå!

Här är dagens första bana. Inte komplicerat på något vis, men eftersom jag tydligen "tog i hunden" vid start så var vi diskade redan innan vi började. Det visste jag inte att vi var så vi körde hela banan ändå. Det gick inte bra. Tosca hoppade på mej ett par gånger, skällde och tokade sej på 1-2-3-steg-bakåt och var allmänt väldigt ofokuserad.

Jag vet inte riktigt vad jag gjorde där vid starten, men jodå, jag kan alldeles säkert har strukit henne över huvudet eller nåt för att få lite extra uppmärksamhet innan vi började. Men i och med att vi har klivit över snöret som markerar banområdet så är det icke tillåtet. Skärpning på mej, alltså! *S*

Nästa bana såg ut såhär... nåååååågot "krångligare", eller hur? Och lite pirrigt var det ju att gå in och veta att detta är sista chansen till ett kvalificerande resultat i år. Men tydligen mår vi gott av lite press och vi höll ihop det riktigt bra och känslan när jag klev ut från banan var att det nog nästan alldeles säkert skulle räcka till sjuttio poäng eller mer.

Disk-protokollet behåller jag för mej själv, det står att jag ska träna på "FYS", dvs att Tosca inte hoppar på mej, men annars är det ok.

Men det här protokollet med domarkommentaren visar jag gärna upp och skryter lite med *S* Fast jag fick läsa det ett par gånger innan jag förstod att det ska vara "samlad o tydlig matte" och inte "samlad otydlig matte". Väldigt stor skillnad när det fattas "ett mellanslag" där *ler*
Att Tosca är en stor hund som tar nästan ingen plats är också en väldigt fin komplimang, det innebär ju att hon är smidig och följsam även när det är lite knixigt och trångt mellan skyltarna på banan.

Så glad åt goda ord! Och såklart glad åt Toscas titel också. Men allra mest glad är jag att jag har henne med mej hem från tävlingen igen och att hon är precis densamma som hon var igår, eller i morse eller vilken annan gång som helst. Bästa, bästa buskompisen!!!

Kommentarer

 1. Åh så roligt!!! GRATTIS! Jag var så nyfiken så jag har kollat på Facebook idag, då har det gått långt...

  Duktig Tosca och duktig matte - som inte är otydlig utan "och tydlig", det var bra att du förklarade, jag hade nog misstolkat annars (och blivit mycket förvånad)

  Så njut nu av resten av dagen - jag förmodar att Tosca tar igen sig på soffan?! Ge henne en extra puss från oss i Provence

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste också... flera gånger... innan jag bestämde mej för att jag inte alls var otydlig.

   Och oj! Ja, då måste du har varit väldigt nyfiken! *S*

   Tosca ligger just nu under bordet, men har slappat på soffan också. SAMT sprungit en knapp timme i skogen. Man måste ju hålla igång, eller hur?!

   En Provence-puss är levererad!

   Radera
 2. Men du, jag trodde att man fick lov att ta i hunden i Rallylydnad?! Men då är alltså inte "allt" tillåtet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, inte riktigt allt är tillåtet. Man får inte ha godis eller leksak synligt på banan och man får inte heller ta i hunden, inte ens klappa den. Men man FÅR hoppa, tjoa, använda kroppsspråk och prata hur mycket man vill. Det finns dock en massa småregler man måste följa för att slippa avdrag. Ibland ska fötterna vara tillsammans innan man går vidare, till exempel, ibland inte. Förarens fötter alltså.

   Sitta lite snett för hundens del går också bra, men inte hur snett som helst.

   Och så vidare. Men det är en tolerant sport och man kan göra ganska mycket "fel" i de lägre klasserna och ändå få ihop ett kvalificerande resultat. Så kan man göra ett pyttelitet fel, som att peta på hunden, och bli diskad! *S*

   Det är faktiskt ganska kul, men inte helt så lätt som man kan tro vid första anblicken (åtminstone inte när man kommer upp lite i klasserna).

   Radera
 3. Åh, vad roligt! Duktiga ni! Fast att man inte får peta på sin hund var dumheter! Tur att du var "och tydlig"!!!

  Stort grattis till skyhöga 93 poäng!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man petar snällt tycker jag att det borde vara okej, faktiskt. Domaren måste ju kunna avgöra om man är dum eller "drar runt" den eller vad det nu kan vara. Om man smeker den lite fint innan man börjar... tja...

   Tusen tack för grattis, det är ju lite kul att tävla ändå! Särskilt när det går bra! Ha ha ha ha ha!

   Men helt ärligt, så bryr jag mej inte så särskilt mycket om resultatet iallafall. För vi har roligt! Och det är fortfarande (och alltid) det viktiga!!!

   Radera

Skicka en kommentar