Tisdag med Tosca

Gör lite husjobb på morgonkvisten men fram emot förmiddagen blir det skogsprommis. Här ser hon ut som en galen myrslok eller nåt, den rara Kakan.

Här är hon sej lite mer lik *S* Vi går sisådär två kilometer genom skogen, där Tosca kan vara lös och ledig hela tiden.

Sen går vi genom grustaget, men hon hade ingen lust att tokspringa här idag. Bara ett par gånger upp och ner... Jag försökte filma lite, men det blev inget bra.

 Efter grustaget är man framme vid Hedsjön. Man blir lite blöt när man badar... *ler*

Åh, KOLLA!! Där kommer min husse!! Väldigt synd att inte det här är en film, för OJ, vad hon viftade på svansen!

 Något grusig i ansiktet.

 Försökte mej på en sån där ben-bild igen, men den blev inte lika bra som förra gången, tycker jag.

Borstar och kammar och åker sedan hem och schamponerar och fönar vovven. Hon bråkar aldrig annars heller. Verkar mer njuta av pälsvården och finner sej i att badas och fönas. Men idag står hon blickstilla under hela schamponeringen. Det är ungefär som att tvätta en bil, hon rör sej inte en millimeter?! Så himla duktig!! Föningen är, som syns på bilden, inte heller några problem.

Hinner precis få henne torr tills det är dags att åka ut till klubben på träningskväll. Vi gör den kort men intensiv. Kör lite linförighet (mest starter) och så är det platsliggning med skott. Vi är inte med på den "riktiga" tillsammans med andra hundar, men Tosca får ligga för sej själv i kopplets längd en bra bit därifrån. Lugn och fin är hon. Inga tendenser att "ladda upp" för skotten. Jättefina Tosca!

 Så avslutar vi dagens övningar på hemmaplan med lite nosework. Först Middag à la Kartong. Jag tycker att det är svårt att se när hon markerar doften, för hon är intresserad av alla lådorna. Inte så konstigt, eftersom det ju legat gotter i varenda en.

Gjorde två små rumssök (inomhussök heter det väl egentligen) i ett par hörn av vårt hem. Kom ihåg att börja med en öppen låda med godis och sen letade hon så fint. Doften satt på möbeltassar där pilarna pekar (under fönsterbänken och på baksidan av en av ribborna på grinden). Hon jobbade på jättefint och var lättare att läsa här. Tycker jag, då.

Japp. Så kan en tisdag med Tosca se ut.

Kommentarer

 1. Så fin hon hon ser ut, nybadad och fönad! Tänk att hon finner sig i så fint. Lika tjusig är hon dyngblöt och pälsfladdande och klart hon viftar ruman av sig när Husse kommer!

  Hur belönar du när hon markerar doften (och hur markerar hon?)? Ska hon lära sig något speciellt sätt som t ex med tassen eller sätta sig? Är nyfiken på ert roliga!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tosca är tjusig hur hon än ser ut. Och jag vill inte att hon ska glida omkring och bara vara vacker... fönad och sådär. Nänä, hon är en hund och ska så vara, flänga omkring i skogen och ha det kul.

   Jag belönar med röst och godis, och godiset ska ges nära doften. Alltså att man håller fram och belönar när hon har doften i näsan, liksom. Än så länge markerar hon väl egentligen inte annat än att hon nosar extra mycket precis där. Man kan ha "frysmarkering", så hunden helt enkelt håller fast näsan mot doften (verkar ju smartast, då vet man exakt var den är) eller sitt- eller ligg- eller till och med skallmarkering. Inte krafsa med tassarna, för man söker även på fordon, till exempel bilar, inte så poppis kanske om hunden sätter igång och "gräver" på dem... *S*

   Det är skojigt och går ju ganska enkelt att träna med precis vilken hund som helst, gammal eller ung, kanske lite skruttig i kroppen, för det sliter ju liksom inte alls. Bara en kul aktivitet för nos och huvud. Och man behöver ju inte heller ha just eukalyptusdoft, om man inte tänker tävla. Det går ju bra att lära dem t ex kaffe (det hade Ann fått göra på sin instruktörskurs), the, tvättmedel (eller tvättnötter!!!), vanilj eller precis vad man kan komma på. Hundar har ju inga som helst begränsningar...

   Radera
 2. Nosework låter jättespännande! Igår träffade vi belgiska vänner med två corgi-flickor. En av dem har på egen hand, eller tass, utnämnt sig själv till förste tryffelletare - hon hade helt enkelt kommit in och levererat en stor tryffel en dag. Så, nu när det är säsong söker hon och husse tryffel och finner dagligen..., under jorden alltså. Corgiflickan har lärt upp sin husse! Gissa vad vi blev bjudna på?! ;-) (Tryffel är oerhört exklusivt, kostar tusentals kronor per kg)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sedär, vilken härlig vovve! Vår instruktör på lydnadskursen har en corgikille. Jag kanske borde tipsa henne... *S* Fast tryffel är väl inte så vanligt i Sverige, förstås. Tror jag?

   Radera
  2. Nix, det får bli kantareller istället:-) Tror jag... iaf? När vi bodde i Skåne försökte jag träna schnauzerflickorna att markera bärnsten - men det lyckades aldrig.

   Radera
  3. Men doftar bärnsten på nåt särskilt sätt, då? Kanske... vad vet jag! *S*

   Radera

Skicka en kommentar