Mitt i veckan-bus och reflektion kring briardens utseende

 Bästa vännerna får träffas och busa lite.

 Sköna brudar!

 Här går det undan i svängarna.

 Full fart framåt!

 Inte många tassar i marken här, inte!

 Med golden-öronen ut och in och full rulle i djupsnön. Tjejerna njuter av leken.

Lurven Tosca.

Hemma stod en deg på jäsning. Den blev till gott lunchbröd med både vallmo- och sesamfrön på toppen.

Vilken skön förmiddag!

Inspirerad av Hillevi, som reagerat på den välansade dvärgschnauzern i Fröken Frimans krig, tog jag och gjorde en liten sökning på briarder...

Detta, kära vänner, är en illustration av Chien Berger de Brie, den franska vallhunden som det skrevs en rasstandard till 1897. Då fanns det två varianter av päls... en gethårsliknande och en "ullig".

Tar mej friheten att illustrera "dagens briard" med en bild från Toscas uppfödares hemsida. Detta är Toscas pappa, Goblinwalley Shut up and dance. Han har varit i rasens hemland och blivit BIS på stor utställning... alltså ett praktexemplar och ett skolexempel på hur rasen ska se ut idag.

Vad säger man? Skillnaden är påtaglig, minst sagt. Men under pälsen så ser ju en briard ut sådär, som på den övre bilden. I rasstandarden står det att pälsen ska vara lång (ej under 7 cm). SJU centimeter(!). Det är inte speciellt långt, faktiskt... men jag skulle inte tro att en briard med sju centimeter lång päls ens skulle anmälas till en utställning nuförtiden.

Ska jag sen ge mej in på vad jag tycker om hundutställningar? Mjaa... jag vet inte. Det kan vara mycket trevligt med god stämning och trivsamt umgänge med likasinnade. Men bara så länge man tar det för vad det är; ett godtyckligt lotteri, en slags bedömningssport där domarens fria val och tolkning av nämnda rasstandard gäller.

Att det samtidigt är en slags avelsutvärdering på seriös basis och väldigt viktigt (blodigt allvar!) för en del gör det måhända lite mer komplicerat.

För min egen del är det ett roligt tidsfördriv, helt utan några ambitioner att ha den vackraste hunden, vinna flest priser eller slåss om poäng på den ena eller andra listan. Jag hade överhuvudtaget inte alls tänkt ställa ut Tosca, men det är ju också en utomordentligt bra miljöträning där man trängs med folk och hundar på begränsad yta och måste uppföra sej schysst, hanteras av okända osv. Det där kan man säkert ordna ändå, egentligen, men som sagt var, det kan vara trevligt också.

Nog om detta. Troligast blir vår karriär i utställningsringarna tämligen kort, men den som lever får se!

Sen eftermiddag på Klampen. Men tänk, två ordentliga promenader i dagsljus! Det går verkligen åt rätt håll nu.

På något konstigt sätt blåste det in mot land och isflaken skramlade mot strandkanten. Tosca tyckte att det var lite mysko, vilket syns på hennes kroppshållning på bilden här.


 Vackert ljus trots väldigt mycket moln.

 Ett enormt, väldigt tjockt isblock har strandat här.

 Isskulpturer av Naturen själv. Vackert!

På väg hemåt igen.

Kommentarer

 1. Visst är det intressant, hundrasen i tid. Nu tycker jag nog ändå att briarden är sig ganska lik, även om "ansiktshåret" inte var så långt. En del raser är det däremt ren skandal med, som chow chow som jag växte upp med. Då: en spets med vackert, öppet ansikte. Nu en förfärlig historia som knappt kan se eller andas...

  Ser man utställning som en nyttig hundaktivitet, så är det finemang!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Briarden är sej väldigt lik, tycker jag, om man bortser från ALLT hår, som den numera har. En enorm päls, som inte egentligen är till någon nytta alls...

   Många, många raser är ju totalt förändrade till det sämre. Titta bara på en sån ras som schäfer... kära nån.

   Utställning kan möjligen även vara trevligt för de tvåbenta, som träffar andra hundintresserade individer och kan träna sin sociala kompetens ;)

   Radera
 2. Ja, fantastisk iskonst! Nog är det härligt med ljuset. Och fågelsången. Och... ! Våren kommer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den gör det. Med små, små myrsteg... *S*

   Radera
 3. Hej Cornelia!
  Vilka härliga bilder på Tosca och Vida. De ser så glada och busiga ut där i snön:)) Och alla isformationerna är verkligen jätte vackra. Toscas pappa ser så fin ut. Jag är inte direkt intresserad av utställningar av djur. Men det är säkert intressant för de som gillar det. Men som du skriver om olika raser så är det fruktansvärt när de tillåter olika saker. Jag tycker definitivt att det skulle vara tvärtom att alla raser blir bättre och bättre. Brödet såg verkligen mumsigt ut:) Du är expert på bröd:))

  Igår var vi på Ortopeden med Ted, knät är ju inte bra, så nu ska de göra en operation så fort som möjligt. Så nu får vi vänta och se när det blir och givetvis hoppas jag att de kan fixa hans knä. Det är så typiskt just nu när han ska flytta, men vi tar en dag i taget.

  Ha nu en härlig dag och må så gott:)
  Kramizar Marie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tråkigt med Teds knä. Tur att ni och säkert flera kan hjälpa honom med flytten! Håller tummarna för att operationen går bra!

   Kram på dej!

   Radera

Skicka en kommentar