På nya stigar

Förmiddagspromenad på Klampen på, för Tosca, nya stigar. Intressant.

Och lika härligt kul som alltid!

Vi kommer ner till en annan pytteliten strand och där ligger det en sten, eller är det ett sjöodjur?!, en liten bit ut i vattnet. Tosca vet inte riktigt hur hon ska hantera Monstret och provar sej fram... *S*

Klicka på bilden så blir den större!

Till sist vågar hon sej fram och nosar på den och så är problemet ur världen.

Och titta! Därborta kommer en röd båt.

 Klivit upp på en annan, helt ofarlig, sten.

Provar att gå på några små klippor. Lite spännande, för den röda båten har lämnat några svallvågor efter sej. Det syns inte på bilden, men det skvalpade lite "mystiskt".

Det är lite höst i luften och en del blommor har blommat över för i år.

Men hallon är det ganska gott om på sina ställen. Jag plockar en näve.

Pajen som jag lagade till lunch var inte så god som jag trodde att den skulle bli. Kyckling, bacon, fetaost, soltorkade tomater, oliver och lite vitlök... låter väl hur gott som helst? Men som sagt var, det var det inte. Helt ok, men inte supergott.

Städar bilen under övervakning av Tosca. Hon måste ju hålla koll på sina utkastade grejor och se till att jag städar ordentligt. Samt tugga lite på dammsugaren, förstås.


Strax efter en liten kvällsprommis i skogen här hemma börjar det ösregna. Och då menar jag verkligen ÖSregna. Tosca går ut på trappan och undrar lite vad det är som låter (regndroppar mot plasttaket över altanen), går ut i regnet, men kommer in lika fort igen *S*

Bakar ett gäng Orustkakor, eftersom vi har för mycket mjölk.

Och här kommer receptet:

ORUSTKAKOR, 10 st
Lätt sötade vita tekakor smaksatta med kardemumma. Goda med smör och ost istället för vetebullar till kaffe eller te.

50 g jäst
75 g margarin eller smör
5 dl mjölk
½ dl sirap
1 tsk salt
2-3 tsk finstött kardemumma
8 dl rågsikt
ca 7 dl vetemjöl

Smula jästen i degbunken. Smält matfettet och tillsätt mjölken. Värm alltsammans till fingervärme. Häll lite av degspadet över jästen och rör om tills den är löst. Tillsätt resten av vätskan, sirap, salt, kardemumma och rågsikt. Arbeta degen smidig och blank. Tillsätt lite av vetemjölet.

Låt degen jäsa till knappt dubbel storlek.

Arbeta i ytterligare mjöl och ta upp degen på bakbordet. Forma den till runda, jämna kakor ca 15 cm i diameter (mina är lite större). Lägg dem på smorda plåtar. Nagga (eller kavla med kruskavel) kakorna och låt dem jäsa väl.

Grädda dem i 225 gr, mitt i ugnen, ca 10 minuter (mina är bara gräddade 8 min och har ändå ganska mycket färg). Låt kakorna svalna under bakduk på galler.

Smaklig spis!



Kommentarer

  1. Hjälp! Monsterstenar! Men är man en Modig Tosca är det inga probem! Härliga nya upptäckter dag också och efter ett par dagars uppehåll var ju också ösregn spännnande...

    Pajen måste ha varit god - det var nog era smaklökar som hade semester. Tack för receptet på brödet - det ska jag minsann prova!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den var god. Eller ok. Men inte sååå god som jag ville (trodde) att den skulle vara.

      Det tog en liten stund att ta sej fram till Monsterstenen, men hon löste det och det är ju det viktiga. Och inget kvarstående alls efteråt.

      Tänkte på dej och skrev upp receptet. MED antal deciliter mjölk, den här gången.

      Radera
  2. Hörrududu! Har du en inomhusförlängningssladd där?! Hm. Glömmer aldrig när jag "fastnade" i en sån koppling (skulle dammsuga lillstugan) som 14-åring. Det var otäckt, kan jag meddela och det var bara tur att den ena sladden lossnade i tid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hörrududu! Strunt i det, du! *ler* Fast det låter väldans obehagligt att fastna. Det gör det.

      Radera
    2. Det gjorde fruktansvärt ont också, så hörrududu, köp en svarting till nästa gång (så tar jag på mig gummistövlar i hallonsnåren). Tosca vill nog ha sin matte kvar!

      Radera
    3. Vi har en svart, eller flera faktiskt, tror jag. Kilometerlång(a) och så var jag ju isåfall tvungen att gå hela vägen till garaget för att hämta den. Så besvärligt. Men okej, jag lovar. Säkert.

      Radera
  3. Du er heldig som opplever så mye Tosca.
    Turer på nye steder eller steder man ikke vandrer på så ofte er spennende. Herlig bilder og tekst.

    Kakene/gjærdeigen så helt nydelig ut....Mmmm. Bruker du dem mest til kos til en kaffe/te-kopp?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag äter dem som "vanligt bröd", alltså som smörgås till exempel till frukost eller kvällsmål.

      Radera

Skicka en kommentar