Kalljäst

På morgonkvisten tar jag fram min plåt med kalljästa bullar. De har stått i kylskåpet över natten. Det joxigaste med det var faktiskt att röja en plats där en hel bakplåt fick plats.
Bullarna, som inte är rullade utan bara avskurna från en avlång rulle (mycket rulle blev det här, ser jag) och lagda direkt på plåten, penslades med en skvätt av frukostfilen och beströddes med lite vetekli. In i ugnen och på 10 minuter hade vi pinfärska bröd att avnjuta med smör och ost... mmmmums!

Sen blir det andra bullar av. Ett eget hop-mix av solrosfrön, hela havrekorn (utan skal), rågflingor, havregryn, sesamfrön och rågsikt. Därav den knöliga ytan på dessa bröd. De blev tuggiga och goda.

Gjorde mest ingenting på hela långa dagen, men skar mej rejält i tummen när jag skulle hacka en lök på kvällen. På med ett plåster, men efter en halv minut eller så så hade det blött rakt igenom. På med ett plåster till utanpå, så ordnade det sej med det och jag kunde fortsätta med tomatsoppan.

Om någon saknar Ida här i bloggen för närvarande så är hon ingalunda bortglömd eller försvunnen, bara utom synhåll för kameran. Igår kammade vi päls och klippte klor. Icke särdeles populärt. Idag har hon tuggat tuggben, varit på Klampen och haft det betydligt mycket trevligare. Hon ser ut att må fint, trots att hon har två rätt krassliga människor att ta hand om.

Kommentarer

 1. Kalljästa bröd blir smakrika och smart att skära från en rulle så där. De nedre bullarna ser fantastiskt fina ut men det är att gå liiiite till överdrift att färga soppan med tummen och påstå att det är tomatsoppa! ;))))

  Ida har fullt sjå hon, att ta hand om sina sjuklingar. Bättring önskas!

  SvaraRadera
 2. Ha ha! Jodå, jag tänkte tanken om tomatsoppa när jag skrev det, men orkade inte vitsa till det alls. De kalljästa är goda, men lite "korta" i konsistensen, torkar nog snabbt och blir trista och tråkiga. Glömde dessutom att lägga dem i frysen igår. Dumt av mej.

  SvaraRadera
 3. Hej Cornelia!
  Mums! vilka smaskiga bröd du bakat:) Du är ju jätte duktig att baka också:) Slänger bara ihop lite ingredienser och vips så blir det nåt gott:)) Här håller förkylningen i sig också:( Aj! så ont det gör när man skär sig på fingertopparna:( Hoppas det läker fort:))
  Krya på Er och ha en fin helg:))

  Kramizar Marie

  SvaraRadera
 4. Ajaj... inte skära sönder tummen!! Det är såå dumt och gör såå ont... efter ett tag!! Men vad hjälper det när det redan är gjort och fort går det!!
  Hosta och förkylning kan vi väl få vara utan?! Men vi får aldrig bestämma sånt själva.
  Krya på er...kram och lite kli till osynliga Ida!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar