"Har briarden varit duktig?"

- Har briarden varit duktig? undrade Micke, som är lärare på kursen för blivande specialsöksinstruktörer. Han hade inte sett "briarden" under förmiddagens övningar, utan tittat på den andra gruppens hundar.

Men JA! Briarden hade varit duktig! För att ta det från början så var vi alltså med på en heldag för dessa blivande instruktörer. Vi höll till på en däckfirma, alltså en helt ny miljö för Tosca (och för de flesta andra hundarna också).
En fantastisk LYX att få vara med om detta! Tänk er bara... man kommer dit på morgonen, det finns fika framdukat! Sen får man olika övningar serverade för sej och hunden, helt anpassade efter vad man kan och vilken nivå man befinner sej på. Någon (i det här fallet alltså Ann) har tänkt till, planerat och förberett en massa spännande och roliga nosjobb.
Sen kommer klubbens kassör svepande och ställer sej att grilla hamburgare åt oss alla till lunch(!) Många goda tillbehör fanns det också. Bara en sån sak, som mat...! Det är wow-känsla på det!
Och sen fortsätter dagen med fler sök, där vi fick se allas hundar jobba och höra/delta i diskussionerna efteråt. Många bra tips och tankar kom fram här.
Tosca har varit riktigt, riktigt duktig och väl laddad hela dagen. Skriver mer om själva arbetet vid bilderna, för den som är intresserad.
1000 TACK för en väl arrangerad och mycket givande dag - till alla inblandade!

Här ovan gör vi en övning utformad som ett doftprov; ett antal kartonger på två linjer. Doft i en av dem. Tosca var en aning vårdslös och våldsam med de första kartongerna, men det var ändå väldigt tydligt vilken som till slut var den rätta. Det syns ju tydligt på bilden ovan att HÄR är den!


Jahapp... hinkar med vatten och i en av dem finns det även en droppe eukalyptus...

Jag sade på en gång, när vi fick söken presenterade för oss, att "här kommer Tosca att dricka vatten i alla hinkarna". Och just precis det gjorde hon också. 

Vi avbröt och körde det nästkommande söket istället. Sen serverades hon en annan skål med vatten innan vi gjorde ett nytt försök på hinkarna.

Det gick inget bra då heller. Hon är ju väldigt förtjust i att slaska med vatten, så det här förstod hon inte riktigt poängen med *S*


Toarullar inslagna i fint presentpapper. Nemas problemas. Tosca nosade raskt över dem och talade tydligt om för mej att "den där rosa är det!!"

 Pallar från IKEA. Nosa, nosa...

 ... här är doften, matte!

Här väntar vi utanför dörren till eftermiddagens sök. Tosca ligger som en rem i kopplet och vill bara in, in, in... fort! Här ska det jobbas! Hon till och med skäller lite av iver inför de kommande uppgifterna.

När det inte går tillräckligt fort klättrar hon upp på väggen och kollar om det kanske finns nån doft på de där kontakterna, möjligen? Man vet ju aldrig! *S* Vilken vovve!! 

Här är vårt sista sök, där syftet är att låta Tosca kliva upp och på saker och ting för att hitta sina dofter. Hon klarar det galant. Duktig är hon!

Efter det här söket fick jag lite extra beröm för mitt hanterande av hunden. Att jag inte bara "stoppade i" henne godis när hon hade hittat sina dofter, utan att jag blev så GLAD och satte mej ner och gosade med henne och verkligen berömde henne. Jag har inte tänkt så mycket på just det, utan kanske mer tänkt att hon skulle kunna få mer "tjo och tjim" när hon hittar (för hon gillar applåder och visslingar från publiken, den lilla teaterapan). Men alltså... här plockade instruktörernas lärare fram just detta mitt sätt som ett gott exempel och det gjorde mej väldigt, väldigt glad. Roligt!

 Ute blåste det stormvindar idag. Snygg frissa, eller?

Kommentarer

 1. Åh, för en gångs skull "lånade jag" Annika på Fb, för uppdateringen här brukar dröja lite. Men återigen, wow, vilken jycke! Extra roligt att läsa här att du fick hanteringsberöm! Såååå ska det gå till!!! Himla kul att ni är så duktiga ihop!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var verkligen jättekul med just det där berömmet, jag blev väldigt glad! Och hunden... ja, hon är ju suveränt duktig, hon! Även om hon bara slaskade med vattnet i hinkarna *S*

   Radera
 2. Briarden är sannerligen duktig! Liksom matte... Att hon plaskar lite med vattnet får nog ses som en bisak i det här läget, hon är ju trots allt inte riktigt vuxen ännu.

  Dom där svarta fötterna i föregående inlägg kunde behöva lite vatten - innan dom hamnar i soffan! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, och inte kommer hon att bli riktigt vuxen heller. Hon ÄR ju en briard och det roliga med dem är att de har barnasinnet kvar hela livet. Perfekt för mej som är lite barnslig, jag med! *S*

   Radera
 3. Annika i Lindby28 augusti 2016 11:03

  Tosca är verkligen duktig och du är en duktig matte! Jag berömmer också mycket med rösten. Ibland hör grannarnas hundar mina glada tillrop :-) De hade nog velat vara med!
  Snart har vi Hillevi på FB, ska du se :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vägrade FB i många, många år, jag också. Tills Toscas uppfödare meddelade att "nu finns det filmer på valparna". På FACEBOOK!!! Jisses, ingen har väl skaffat sej ett sånt konto fortare än jag just då?! *S*

   Radera

Skicka en kommentar